PERSBERICHT N.A.V. 5 MEI POSTER

Er is ophef ontstaan over de 5 mei campagne, die ik heb gemaakt, nadat diverse politici deze ten onrechte in verband hebben gebracht met de weerzinwekkende gebeurtenissen en gruweldaden van de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Ik distantieer mij daar volledig van en betreur het dat daardoor mensen onnodig gekwetst zijn.

De campagne had tot doel om op de dag van de vrijheid een discussie te stimuleren over onze vrijheid, die mijns inziens noodzakelijk is, omdat de maatschappij in rap tempo polariseert. Zie ook de uitleg van de actie: www.properganda.nl/vrijheid

Juist op Bevrijdingsdag verdiende vrijheid een brede landelijke discussie, nu deze steeds meer onder druk komt te staan. Ondanks haar demissionaire status, blijft het kabinet er in een ras tempo vrijheidsbeperkende wetten doordrukken, geholpen door de heersende fractiediscipline van de regeringspartijen, die de Tweede Kamer zo goed als vleugellam maakt.

Het is ongelooflijk dat juist politici, die in de Kamer zitten om namens het volk onze vrijheid te beschermen, het stimuleren van een discussie over vrijheid op 5 mei “Walgelijk en fouter dan fout” (Ploumen) vinden.

Lilian Marijnissen noemt een dergelijk gesprek ‘walgelijk en hoopt dat iedereen zich hiertegen uitspreekt.’

Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor het toeslag debacle en daarmee het verwoesten van de levens van tienduizenden gedupeerde gezinnen, vindt een landelijk gesprek over vrijheid ‘spugen op onze geschiedenis’.

Kaag, die nota bene beaamt, dat zij als minister een speciale verantwoordelijkheid heeft, vindt mensen uitnodigen om op 5 mei met elkaar in gesprek te gaan ‘Een absoluut dieptepunt’.

Ik neem afstand van het goedkope populisme, waarmee deze publieke personen de Tweede Wereldoorlog misbruiken om een initiatief, dat juist wil bijdragen aan het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, in een hoek plaatsen, waar deze absoluut niet thuis hoort en nodig hen tegelijkertijd uit om zich een volgende keer te verdiepen in de boodschap, in plaats van de boodschapper.

Koen Verhagen

In dit interview ga ik dieper op de kwestie in: https://www.facebook.com/lijst30/videos/499050834470912/

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

J. Buizer
mei 7, 2021 at 3:10 pm

(Een eerdere versie van dit artikel verscheen in NRC van 6 mei 2021 )

Vrijheidssonnet

waarin tegen de virusmaatregelen wordt geprotesteerd op Bevrijdingsdag

Ilja Leonard Pfeijffer

7 mei 2021
Leestijd 1 minuut

Voor sommigen is vrijheid witte wijn op een terrasje, zonder irritant vaccin met easyJet naar Griekenland en hard voor Ajax hossen op het plein.

Voor anderen is vrijheid slechts het recht om morgen te ontwaken en te mogen bestaan in plaats van zonder mededogen te worden afgebroken en geknecht.

Dus als een volksmenner en halvegare coronawappies op Bevrijdingsdag beweren dat het een het ander is,

dan gun ik hun een gele ster en ware vervolging om hun stuitend zelfbeklag te spiegelen aan de geschiedenis.

5 mei 2021
Ilja Leonard Pfeijffer schrijft elke twee weken een sonnet naar aanleiding van de actualiteit.
(Een versie van dit artikel verscheen in NRC Handelsblad van 7 mei 2021 )

Tekst nogmaals geplaatst, omdat onderste regel niet was meegekopieerd. Eerste versie hoeft dus niet geplaatst

John
mei 8, 2021 at 11:27 am

Het is vreem. Linkse politici wilden 4 en 5 mei niet meer uitsluitend en alleen in combinatie met de Tweede Wereldoorlog, maar dodenherdenking zou voor alle doden moeten zijn geworden, maar op het moment dat ze commentaar willen leveren wordt het wel alleen in verband met de Tweede Wereldoorlog gebracht.

Leave a reply

%d bloggers liken dit: